IN ENGLISH

Jade

Olemme pariskunta, jonka allergia on estänyt aiemmin koiran hankkimisen lemmikiksi. Olimme ennen Jadea käyneet läpi erilaisia vähän allergisoivia koirarotuja, mutta ei tuntunut löytyvän ”sitä oikeaa” rotua.

Lopulta löysimme oikeastaan sattumalta ALD-sivustolle ja eräänä päivänä olimmekin jo kolkuttamassa kasvattajan ovea. Pääsimme kasvattajan luona testaamaan sopiiko tämä rotu meille ja aiheuttaako ALD allergia oireita meidän perheessä. Ihme kyllä paikan päällä olleet 4 koiraa eivät aiheuttaneet mitään oireita.

Siitä se sitten lähti. Kävimme tarkkaan läpi minkälaisen ”hauva-vauvan” haluaisimme. Tuo kasvattajan esittämä kysymys osoittautui vaikeaksi, ”miten niin, minkälaisen, mehän haluamme vain koiran minkä kanssa voimme olla”. Allergia oli niin syvälle iskostanut tunteen, ettei meille ikinä saada omaa nelijalkaista ystävää. Saimme käydä myös pentujen luona jo ennen luovutusta ja pentutestien jälkeen tiesimme kuka pennuista meille tulisi. Sieltä se Jade sitten lopulta tuli!  Hän tuli sulostuttamaan meidän perhettämme ja niin kuin kuvasta näkee, tuo pieni karvaturpa vei silmillään sydämen.

 

Koska Jade oli meidän ensimmäinen koira, koulutuksen tueksi menimme koirakouluun pentukurssille. Selkeästi nämä kaverit ovat hyvin viisaita. Oppiminen käy tosi nopeasti, (ok tunnustettava on, että välillä korvat suljetaan komennoilta, kun jokin kiva tuoksu käy nenuun). Nyt onkin käyty säännöllisen epäsäännöllisesti aina jotain kurssia, viimeisin on hajukurssi. Jade on kaikissa harrastuksissa innoissaan mukana ja oppii mieleisiä asioita lähes itsestään. Lisäksi Jade käy usein mukana töissä vanhusten palvelutalossa ja kerää siellä asukkaiden huomion ja rapsutukset. Taipumusta on siis myös rauhallisempaan toimintaan.

Jade on erittäin ihmisrakas ja harkitseva touhottaja. Uusiin tilanteisiin mennään hiukan harkiten, mutta täysin ihmiseen luottaen. Kaikkia rakastetaan ja jokaista koiraa ja ihmistä pitäisi päästä tervehtimään. Lisäksi Jadella tuntuu olevan huumorintaju kohdallaan, sillä se saa meidät nauramaan lähes joka päivä jollain tempauksellaan (asento, toiminta tai ääntely). Rotu tuntuu olevan myös hyvin ilmeikäs. Ainakin Jaden ilmeet kertovat hyvin missä tunnelmissa Jade on. Kun koko perhe on yhdessä, on sen kasvoilla yleensä ”doodelimainen” hymy tai esim. vapaana juostessa suorastaan suuntäydeltä naurua.

Jadelle on tärkeää saada olla kaikessa… siis ihan kaikessa mukana. Hän osallistuu kaikkeen kotona tapahtuvaan, eikä tykkää ollenkaan jos jää asioiden ulkopuolelle tai esim. yksin kotiin. Hän jää kyllä kiltisti kotiin, mutta ilme on kaiken kertova. Takaisin kotiin saavuttaessa vastassa on aina maailman onnellisin koira.