IN ENGLISH

Ritu

Kun tapasimme mieheni kanssa vuonna 1999 minulla oli Pieni Munsterinseisoja Wilma. Yritimme ensin pitää koiran, mutta mieheni koira-allergia äityi ja pahat astmaoireet palasivat. Onneksi sain Wilman hyvään kotiin tuttavani luokse. Tätä ennen miehelläni oli ollut Kultainennoutaja, josta hän oli joutunut luopumaan niin ikään allergiaoireiden vuoksi.

Monta vuotta kului. Kaksi lasta syntyi, mutta jotain puuttui. Koiran kaipuu vaivasi, olihan minulla lapsuudessa aina ollut koiria, maalta kun olin, ja äitini oli koiraihminen kaikki kaikessa.

Kirjakaupassa katseeni osui kirjaan Hyvä koira kotiin, Romppainen & Romppainen WSOY 2010 ja siellä sivuun 292. Siinä kerrotaan Australian Labradoodleista, koirista, jotka antavat allergisille toivoa. Etsin netistä kasvattajan ja löysin Sessan`sin sivuille. Monien kasvattajalla käyntienkään jälkeen miehelleni ei tullut koirista mitään oireita. Lisäksi ihastuimme muutenkin rotuun sen luonteen ja ominaisuuksien vuoksi. Erityisesti ihastuimme silver-väriseen, standard-kokoiseen Lilyyn.

Helmikuussa 2013 saimmekin ihanan standard-kokoisen mustan pennun, jonka nimeksi tuli Sessan`s Friidu eli Ritu. Ritun emä on juuri tuo ihana Skandinavia Willow ”Lily” ja Isä Springville Cameo Kist ”Cam”. 

Ritu on luonteeltaan hieman pidättyvä ja epäluuloinen vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan (ja tässä tapauksessa se on hiukan poikkeava Australian Labradoodle muihin tuntemiini verrattuna). Mutta kun Ritusta saa kaverin, on hän se paras kaveri. Ritun täytyy ehdottomasti saada ensin tustua muihin ja vahvan luonteensa takia pyrkii dominoimaan, niin muita koiria kuin ihmisiä. Joten Ritun kanssa täytyy olla looginen ja vahva, että sopu laumassa säilyy. Tämä kuningatarmainen käytös tekee koirastani myös erityisen juuri meille.

Ritu oppii parhaiten kehujen avulla, ruoka palkkiona ei niin kiinnosta, jollei se ole erityistä herkkua. Ritu nauttii ulkoilusta, varsinkin metsässä vapaana juosten ja oman perheensä seurassa ollen. Hänen lempipuuhiaan mökillä on myös myyrien kolojen kaivaminen ja rusakoiden jälkien haistelu. Koiranelämä on parasta. Ritu on toki harrastanutkin, käynyt pentujen tottelevaisuuskoulut, kokeillut Rallytokoa ja linnun noutamista, mutta niistä hän ei oikein välittänyt. Parasta on iskän kanssa löhöily ja perheen toisen koiran Miniature Australian Labradoodlen ”Rambon” kanssa leikkiminen. Lapsiystävällinen Ritu leikkii mielellään myös perheemme 10- ja 14-vuotiaiden lasten kanssa. Parasta on Ritun lohduttava tökkäisy kuonolla ja käpertyminen viereen rapsuteltavaksi, silloin kun päivä ei aina meille ihmisille paistakaan. 

Ritu perheineen