IN ENGLISH

Rodun historiaa

 

Kaikki alkoi Australiassa 80-luvun loppupuolella, kun eräältä opaskoirayhdistyksestä kyseltiin opaskoirien perään, jotka olisivat allergiaystävällisiä. Koiria alettiin kehittää risteyttämällä Labradorinnoutaja Isovillakoiran kanssa. Jo ensimmäisen risteytyksen kohdalla havaittiin, että muutamat pennut eivät aiheuttaneet oireita astmaatikoille ja allergikoille. Oli kuitenkin vaikeaa ennakoida, millä pennuilla olisi nämä hyvät ominaisuudet. Uuden rodun jalostamiselle oli kuitenkin hyvät lähtökohdat.

Onnistuneen alun jälkeen Tegan Parks ja Rutland Manors ottivat jalostukseen mukaan lisää rotuja perustaen valintansa tarkasti vahvistamaan ensimmäisen pentueen hyviä ominaisuuksia, kuten haluttua turkin ominaisuutta sekä ihmisrakasta ja oppivaista luonnetta. Labradorinnoutajan ja Villakoiran lisäksi rotuun otettiin mukaan Irlanninvesispanielia, Amerikancockerspanielia ja Englannincockerspanielia.

 

Näin syntyi Australian Labradoodle

Uusi jalostettu rotu sai nimekseen Australian Service Dog (ASD Australian labradoodle). Jokainen rotu, jota käytettiin uuden rodun jalostamiseen, valittiin luonteen, oppivuuden sekä allergiaystävällisyyden perusteella. Monien rotujen yhdistämisen avulla pyrittiin jalostamaan pois eräille roduille tyypillisiä ongelmakohtia. Samalla haluttiin laajentaa rodun geenipankkia sekä estää liiallista sisäsiittoisuutta. 

Rotu on saavuttanut suuren suosion Yhdysvalloissa ja Australiassa. Kasvattajat toimivat tiukkojen määräysten alaisina, jotta aito Australian Labradoodle säilyisi ja kehittyisi tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on kehittää uusi, tunnustettu koirarotu, jolla on upea luonne ja joka olisi allergiaystävällinen.

Australian Labradoodlen rotustandardit:

Australian labradoodlea on kolmessa koossa; 

  • Mini: Paino: 7-13 kg, säkäkorkeus: 35-42 cm
  • Medium: Paino: 13-20 kg, säkäkorkeus: 43-52 cm
  • Standard: Paino: 20-30 kg ja säkäkorkeus: 53-63 cm

Karvapeite voi olla joko fleece-, wool- tai curly fleece –tyyppiä. Australian Labradoodlesta ei lähde karvaa, vaan turkki on trimmattava 3-4 kertaa vuodessa. Hyväksyttyjä värejä turkille ovat suklaa, kerma, punainen, valkoinen, musta ja harmaa. Turkki voi myös olla kaksivärinen.

Australian Labradoodlen tuntomerkkejä on valpas katse sekä kiintyvyys. Koira on turvallinen ja seurallinen, eikä sen luonteeseen kuulu aggressiivisuus. Koiran liikkumistapa on myös tunnistettavissa sen kevyestä askeleesta.